Wat voor soort wijn is de Pinot Grigio?

Je kunt deze wijn overal wel krijgen, op het terras en in de meeste restaurants is het onder de meeste wijnliefhebbers een traktatie om een extra koud glas geserveerd te krijgen. Zeker op een warme zomerdag. Wat het belangrijkste is om te weten is dat de Pinot Grigio uit Italiƫ komt en de Pinot Gris uit Frankrijk. Het is wel dezelfde druifsoort, maar in de smaak kan toch wel wat verschil zitten. De Pinot Gris is over het algemeen een wat stevigere wijn. Sommige wijnen zijn vooral wat complexer en voller van smaak. Terwijl de Pinot Grigio vaak een wat zachtere wijn is. Ze zijn vaak wat soepeler en fruitiger. Ze zijn dus zeker wat lichter van smaak en makkelijk weg te drinken. Van oorsprong komt de wijn uit Frankrijk, maar de Italianen zijn degenen die de wijn echt wereldwijd op de kaart hebben gezet. Hij wordt ook wel in andere streken gemaakt zoals Nieuw-Zeeland.

Waar de Pinot Grigio goed mee te combineren is

Er zijn verschillende gerechten erg lekker te combineren met de Pinot Grigio of de Pinot Gris. Wanneer je een wat vollere wijn hebt valt Aziatisch eten daar vaak erg bij in de smaak. Sterk gekruide gerechten of gerechten waar kokosmelk een hoofdrolspeler is kan goed worden aangevuld met deze wijnsoort. Ook is de Pinot Grigio goed samen te voegen met diverse voorgerechten. Zeker wanneer het Italiaanse aperitieven zijn zoals Parmezaanse kazen, burrata, maar ook een aantal vleessoorten en bruschetta valt veel mee te experimenteren. Zeker wanneer je een aantal gasten over de vloer hebt is het erg leuk om te beginnen met verschillende kleine gerechtjes om zo honger op te wekken voor het grote hoofdgerecht. Of meerdere natuurlijk.

De regio waar de Pinot Grigio vandaan komt

De Pinot Grigio is voornamelijk te vinden in het Noorden van Italiƫ. De wijn is geliefd om de eenvoud die het heeft in smaak. Ook in de Balkan landen wordt de wijn gevonden. De bergen hebben blijkbaar een sterke invloed op de wijnen en zorgen ervoor dat de zuurgraad behouden blijft. De Franse Pinot Gris, wordt voornamelijk gemaakt in de Elzas. De wijn is wat zoeter dan de andere varianten wat hem uniek maakt in smaak. Dit vinden erg veel mensen lekker om te drinken. Wanneer je een Pinot Grigio dus bij een gerecht wilt combineren is het belangrijk dat deze licht is, anders valt de smaak van de wijn volledig weg. Je kunt daarom het beste kiezen voor zomerse gerechten zoals salades of gerechten met zeevruchten. De lichte gerechten brengen de zoete smaken in de wijn naar voren. Wanneer je hier een heftige rode tomatensaus tegenover zet is het bijna zonde.

Het uitkiezen van een wijn

Als je geen wijnkenner bent, of sterker nog geen wijnliefhebber. Kan het nog best een hele klus worden om een Pinot Grigio of rode wijn uit te kiezen die past bij iets wat je wilt serveren. Zeker als je gasten over de vloer hebt die wel van wijn houden kun je je maar beter gaan inlezen. Maar ook wanneer je geen flauw idee hebt kun je vaak beter naar een slijterij gaan dan naar de supermarkt. De mensen die hier staan hebben vaak wat meer kennis van de drank die ze verkopen dan de vakkenvullers in de supermarkt. Die vaak geen wijn lusten of simpelweg er niks over weten. In de slijterij kun je precies overleggen wat je gaat maken en dan zal de verkoper je een advies geven.